banner1
banner2
banner3

Vlissingen - Tankgracht en bunkers

Geschreven door Dave.

De tankgracht die door Walcheren loopt maakte eveneens deel uit van Landfront Vlissingen. Het loopt van de drakentandversperringen bij Groot-Valkenisse tot aan de tankmuur bij Ritthem. 100 1526
Bij de doorgang met de Vlissingseweg in Vlissingen en op de dijk van het Kanaal door Walcheren waren eveneens Höckerhindernisse geplaatst, alsook bij de aansluiting met de tankmuur.

De tankgracht was oorspronkelijk 11 kilometer lang en is nog grotendeels aanwezig. Om het drinkwater te beschermen is bij Vallkenisse 400 meter gedempt. Ook aan de oostkant van Koudekerke is een deel van ongeveer 1 kilometer verdwenen door herziening van de waterhuishouding. Voor de aanleg van afslag Middelburg is nog eens 750 meter verloren gegaan.

Langs de tankgracht stonden 32 zware pak en mitrailleurbunkers. Deze bunkers waren niet altijd ingedeeld in Widerstandsneste of Stützpunkte. Dit was alleen het geval bij Groot-Valkenisse (Fledermaus), Koudekerke (Kolberg) en Ritthem (Rommel). Van deze 32 bunkers zijn er slechts 6 verdwenen. De rest is nog steeds aanwezig, hoewel een enkele bijna niet te herkennen zijn in het landschap.

powered by contentmap