banner1
banner2
banner3

Groot-Valkenisse - Drakentandversperring

Geschreven door Dave.

De drakentandversperring nabij Widerstandsnest Fledermaus bij Groot-Valkenisse was de eerste schakel van het Landfront Vlissingen. Het Widerstandsnest bestond naast de drakentandversperring, of Höckerhindernisse, uit een aantal bunkers. Door de naoorlogse duinversterkingen zijn de bunkers en een groot deel van de drakentandversperring onder het zand geraakt. 100 1500
De versperring is opgebouwd uit meerdere rijen betonpiramides die geallieerde tanks moesten stoppen. De reden dat hier voor een betonnen versperring was gekozen was om te voorkomen dat het brakke water uit de tankgracht het waterwingebied van Valkenisse zou besmetten. Dit waterwingebied was van groot belang voor de Duitsers om tijdens een beleg aan drinkwater te kunnen komen.

De drakentandversperring vormde de verbinding tussen de duinen en de tankgracht. Het eerste deel van de tankgracht is na de oorlog gedempt. In zijn huidige staat is de drakentandversperring zo'n 250 meter lang.

Aan de buitenkant van de drakentandversperring werden als extra versperring stalen Tsjechische egels geplaatst. Tevens werden er mijnenvelden aangelegd.

powered by contentmap