banner1
banner2
banner3

Vlissingen - Unieke type 700 bunker

Geschreven door Dave.

Deze bunker is een uniek exemplaar en kan gevonden worden bij de parkeerplaats van Fort Rammekens bij Ritthem. Dit type is voor zover bekend alleen gebouwd op Walcheren. In totaal zijn er vijf van deze bunkers gebouwd op Walcheren, en waarschijnlijk waren dit de enige in de gehele Atlantikwall. IMG 2015
De officiële benaming luidt Regelbau 700, Schartenstand für 7,5cm Pak 40 mit Deckeplatte ohne Nebenräume. In de bunker stond een .5 pak 40 anti-tankkanon opgesteld. De achterkant van de bunker die tegenwoordig dicht is, was oorspronkelijk open en bood een vrij uitzicht over de polder.

Het bijzondere aan deze bunker is het dak. Normaal werden bunkers voorzien van een 2 meter dik betonnen dak, maar de 700 had een 22cm dik dak van patserstaal waardoor deze beter was weg te werken in de dijk.

 

Deze bunker maakte deel uit van het zogenaamde Landfront Walcheren, wat aan de oostkant van Walcheren bij de Sloedam is gebouwd. Deze verdedigingslinie bestond uit 38 bunkers, een tankgracht van 11km en een tankmuur van ongeveer 1,5km welke nog grotendeels intact is. Er zijn nog 27 bunkers over, waarmee het Landfront Walcheren de best bewaarde en tevens grootste Duitse stelling van Nederland is.

powered by contentmap