banner1
banner2
banner3

Groesbeek Canadian War Cemetery

Geschreven door Robert C.

12 september 1944 was de dag dat geallieerde troepen bij Noorbeek  (Limburg)  Nederland binnen trokken.
Op zondag  17 september begonnen de luchtlandingen van operatie Market Garden en niet lang daarna werd  een bruggenhoofd bij Nijmegen  gerealiseerd.
Pas nadat de Duitse aanval in de Belgische Ardennen was afgeslagen konden de troepen Duitsland intrekken. In februari 1945 begon hiermee de "Battle of the Rhineland"
IMG 6863-1

De meeste soldaten die begraven liggen op de "Groesbeek Canadian War Cemetery", zijn Canadezen. Velen van hen stierven tijdens de "Battle of the Rhineland", toen de 2e en 3e Canadese Infanterie Divisies en de 4e Canadese Pantserdivisie het gebied tussen de Maas en de Rijn moesten veroveren.
De andere soldaten die hier begraven liggen zijn eerder of later gesneuveld in vooral het zuidelijke gedeelte van Nederland en het Rijnland.

Het ereveld werd door koningin Wilhelmina op 4 mei 1947 geopend. De locatie van het veld is door burgemeester Jonkheer van Grotenhuis van Onstein uitgekozen. Hij vond de locatie uitermate geschikt omdat je vanaf het veld de Duitse grens goed kon zien.
Omdat General H.D.G. Crerar, welke het bevel had over de Canadese grondtroepen in Europa, vond dat gesneuvelde Canadese soldaten niet in Duitse grond begraven mochten worden, zijn de meeste  soldaten die hier liggen begraven gesneuveld in Duitsland tijdens de slag om het Rijnland.
Eén Canadese soldaat ligt wel begraven op het in duits grondgebied gelegen  “Reichswald Forest War Cemetery “.

De begraafplaats bevat 2609 Commonwealth (Gemenebest) graven en acht oorlogsgraven van een andere nationaliteit. Totaal maakt dit 2017 graven.

Graven per nationaliteit:

Canada 2338
Verenigd koninkrijk 268
Australië 2
Nieuw Zeeland 2
België 2
Polen 2
Nederland 1
Joegoslavië 1
Sovjet Unie 1


Op de begraafplaats staat het "Groesbeek Memorial". Het monument herdenkt de meer dan 1.000 leden van de gemenebest grondtroepen bij naam. Deze troepen sneuvelde tijdens de campagne in Noordwest-Europa, tussen het moment van het oversteken van de Seine aan het einde van augustus 1944 tot aan het einde van de oorlog in Europa. Ook worden hier de soldaten herdacht waarvan de graven tot op heden niet bekend zijn.

Het ereveld is te vinden op het volgende adres.

Groesbeek Canadian War Cemetery
Zevenheuvelenweg 38
6561 Groesbeek

 

powered by contentmap