banner1
banner2
banner3

Pont de la Roque

Geschreven door Robert.

Tijdens 'Operatie Cobra' forceerden de geallieerden een uitbraak uit hun bruggenhoofd landinwaarts.

Het was de bedoeling om dwars door de Duitse verdediging richting Caen te stoten.
Een grote hoeveelheid Duitse troepen bevonden zich in het midden\westen van het schiereiland Cotentin.
DSCF4344
Op 28 Juli veroverde de "4th Armoured Division" het stadje Coutances en trok de "2nd Armoured Division" richting de Seine.
Door de brug over de Seine bij La Roque op de blazen zouden de Duitse troepen niet kunnen ontsnappen in de richting van Granville en Avranches en zouden zo van de verdere strijd worden uitgesloten.


Meer dan twintig bombardementen over meerdere dagen waren nodig om de brug te kunnen vernietigen. De brug was lastig te raken omdat deze in een vallei lag en zelfs duikbommenwerpers hadden moeite het object te raken. 1 Canadese piloot verloor het leven bij het vernietigen van de brug. Uiteindelijk waren het drie Britse bommenwerpers die succesvol de bogen van de brug vernietigden.

Helaas was het strategische doel niet bereikt omdat de brug over de rivier de "Soulles" nog intakt was. De duitse troepen waren in staat deze brug te gebruiken om de rivier over te steken en konden alsnog ontsnappen in de richting van Granville.

In 1950 is naast de oude brug een nieuwe brug gebouwd. De oorspronkelijke brug is achtergelaten als monument voor de gevallen soldaten die voor de vrijheid waren gestorven.

Met dank aan Strijdbewijs.nl voor de foto's


powered by contentmap